Vízben oldódó vitaminok
Vitaminok a kozmetikában
Vízben oldódó vitaminok
B1-vitamin: szabályozza a szervezet zsír-, szénhidrát-, és fehérje-anyagcseréjét. Segíti a bélflóra működését. Hiánytünetei közül zsír-, szénhidrát-, és fehérje-anyagcsere zavarai figyelhetők meg, de az idegrendszer és az izomzat is károsodik, legjobban a szívizomzat. Hiánya miatt kialakulhat egy jellegzetes betegség a beriberi. Részleges hiánya fejfájást, étvágytalanságot, fáradékonyságot idéz elő.
Megtalálható: élesztőben, kukoricában, búzacsírában és rizskorpában
B2-vitamin: befolyásolja a növekedést és a fejlődést, javítja a látást, az ép bőr állapotáért is felel. Hiánya gyulladásos folyamatokat idéz elő az arcon, a szájzugban, az orrnyílás és a szem körül.
Amiben megtalálható: barna kenyér, máj, tojás, tej.
B3-vitamin: légzési folyamatokban játszik szerepet, hiánytünete a pellagra nevű megbetegedést okozza.
Májban, vesében, élesztőben, gombában, tejben, paradicsomban fordul elő.
B5-vitamin: szerepe van a szénhidrátok, zsírsavak bioszintézisében és lebontásában, fokozza az ellenálló képességet. Hiányában allergiás panaszok, bőrgyulladás, az emésztőszervrendszer és a légutak hurutos megbetegedései fordulnak elő. Hiánya fáradékonyságot, nyugtalanságot, izomgörcsöt, emésztési zavarokat is okoz.
Amiben benne van: élesztő, máj, vese, tojás, tej.
B6-vitamin: hipovitaminózisa a fehérje-anyagcserében okoz zavarokat. Hiánya bőrelváltozásokat, vérszegénységet, idegességet, álmatlanságot okoz.
Megtalálható: tejben, élesztőben.
B12-vitamin: legfontosabb vörösvérsejt-képző anyagunk! Hiányában vészes vérszegénység alakul ki, étvágytalanság, gyengeség, emésztési zavarok lépnek fel.
Megtalálható: májban, tejben, halikrában, méhpempőben.
B15-vitamin: a szövetek oxigén-anyagcseréjét elősegíti, a máj elzsírosodását megakadályozza, méregtelenítő és értágító hatású.
Gabonamagvak, élesztő, máj és a melasz tartalmazza.
C-vitamin: befolyásolja a szervezetben lejátszódó redoxifolyamatokat, hat a kollagén szintézisre, fontos szerepet játszik a sejtlégzésben, befolyásolja a lipáz aktivitását, hat a vérerek áteresztőképességére, a csont-, és fogképződésre. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, megakadályozhatja a rosszindulatú daganatok képződését, méregtelenítő hatású, javítja a látást. Hipovitaminózisa a tavaszi fáradtság, mely enyhe ellenálló képesség csökkenéssel jár. Teljes hiánya a skorbutot okozza.
C-vitamin tartalmú: paprika, csipkebogyó, citrom, narancs, paradicsom, torma, petrezselyem, savanyú káposzta.
H-vitamin: a bőr vitaminjának nevezik, befolyásolja a faggyútermelődést és a hajnövést. Hiánya kialakulhat a túl sok tojás fogyasztásával, ennek következménye bőrgyulladás étvágytalanság, fáradtság.
Növényi magvakban, májban, élesztőben fordul elő.
P-vitamin: szabályozza az érfalak áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, az allergia kialakulását, természetes antioxidáns. Hiánya bevérzéseket, ödémát okoz.
Tartalmazza: paprika, kékszilva, csipkebogyó, narancshéj
A vitaminoknak nem csak élettani szerepük nagyon fontos, hanem a kozmetikában is igen nagy szükség van rájuk. Különleges vitaminos kezeléssel pótolni tudjuk a bőrünk számára fontos vitaminokat. A Janssen vitaminos termékcsalád termékei kitűnően regenerálják, hidratálják, erősítik az érfalakat, valamint javítják a kötőszövet állapotát. Minden bőrtípusra kiváló. C- és A-vitamin mellett B1-, B2-, B6-, B12-, PP-, D-, E-, F-, H-vitamint, ásványi anyagokat (kalciumot, magnéziumot, káliumot, szelént, foszfort, rezet, cinket, stb.) is tartalmaznak a termékei. A vitaminos kezelés igen látványos és mind emellett kellemes érzetet ad a bőrnek.